در قدم اول باید شدت آفتاب سوختگی تعیین شود که با معاینه چشمی یا با ذره بین میسر می شود. عکس هایی که با اشعه uv گرفته می شود می تواند علائم آسیب هایی که با چشم دیده نمی شود را شناسایی کند. در مواردی که سوختگی درجه دو یا ضایعات پوستی مثل کراتوزهای آفتابی روی صورت وجود داشته باشد حتما باید به متخصص پوست مراجعه کنید.داروهایی مثل ایبوپروفن و آسپرین که به راحتی در داروخانه ها در دسترس هستند و نیاز به تجویز پزشک ندارند و در کاهش التهاب و تورم و درد ناشی از آفتاب سوختگی موثرند. پوست دچار آفتاب سوختگی معمولا ملتهب، قرمز ، گرم و گاهی خارش دار است.
بعد از چند ساعت یا چند روز پوسته ریزی اتفاق می افتد و لایه های آسیب دیده می ریزند و پوست جدید رشد می کند.در موارد آفتاب سوختگی استفاده از داروهای لایه بردار، داروهای اسیدی و بخور ممنوع است و باعث آسیب بیشتر می شود. اگر فقط لایه سطحی اپیدرم آسیب دیده باشد، کرم های رطوبت رسان و ترمیم کننده کافی است. بهترین ترمیم کننده ها غیر کومدون زا و غیر حساسیت زا و حاوی ترکیبات گیاهی هستند. در ساعات اولیه خنک کردن و مرطوب کردن محل در کاهش درد و قرمزی و پیشگیری از اسکار بسیار مفید است.
برخورد قدم به قدم در موارد آفتاب سوختگی
1- با یک شوینده ملایم، هرگونه آرایش و ضدآفتاب یا کثیفی را از پوست پاک کنید. از شوینده های محتوی مرطوب کننده استفاده کنید که برای پوست های خیلی حساس تهیه می شوند و معمولا حاوی روغن های طبیعی و مواد گیاهی ترمیم کننده هستند.
2- دقت کنید که مالش زیادی روی پوست وارد نکنید. اگر کرمی به پوست می مالید در نهایت دقت و آرامش این کار را انجام دهید. اگر شوینده به پوست می زنید از پنبه یا پدهای نرم برای این کار استفاده کنید.
3- فرایند شستشو را با استفاده از آب سرد و تمیز ادامه دهید. برای اینکار از حوله نرم خیس استفاده کنید.
4- از کمپرس آب سرد اسفاده کنید. ظرفی از آب سرد به همراه ژل آلوئه ورا یا چای سبز یا چای بابونه تهیه کنید. این ترکیبات به ترمیم پوست کمک می کند. آلوئه ورا و چای سبز ترمیم کننده های طبیعی پوست هستند و بابونه به کاهش التهاب و قرمزی کمک می کند.
5- یک یا دو حوله نرم را در ظرف محتوی ترکیب بالا غوطه ور کنید و آب اضافی آن را بگیرید و حوله را در صورت یا پوست آسیب دیده قرار دهید و 15-10 دقیقه صبر کنید. اگر دستگاه بخور سرد داشته باشید نیز می توانید همان ترکیب بالا را در آن بریزید و استفاده کنید.
6- بعد از پایان کمپرس از یک حوله دیگر استفاده کنید و رطوبت اضافی را بگیرید.
7- از مالش پوست پرهیز کنید. پوست در حال تلاش برای ترمیم خود است و مالش و سائیدن پوست مانع این کار می شود.
8- رطوبت به پوست برسانید. سرم های گیاهی، ماسک های رطوبت رسان و کرم های فاقد عطر و مواد شیمیایی مفید هستند. استفاده بیش از حد ماسک و کرم مرطوب کننده گاهی قابل تحمل نیست و حتما نوع پوست مریض را هم مد نظر قرار دهید. پوست های چرب و حساس نیاز به مقادیر کمتر کرم دارند.
9- از مرطوب کننده ها و سرم های مخصوص دور چشم برای ناحیه اطراف چشم استفاده کنید.
10- مرطوب کننده های حاوی چای سبز، بابونه، کامفری، آلوئه ورا و روغن های طبیعی مثل جوجوبا قابل توصیه اند. روغن اسطوخودوس هم در بهبود پوست دچار سوختگی موثر است اما از نظر بروز حساسیت مراقب باشید.
11- ضدآفتاب با مرطوب کننده ی حاوی زینک اکسید به روی پوست بمالید تا از اثر بیشتر نور خورشید جلوگیری شود. زینک خاصیت ضد میکروبی دارد که به ضخیم شدن و حفاظت پوست از اشعه ماورا بنفش کمک می کند.
12- حداقل تا یک هفته از مصرف داروهای لایه بردار حاوی AHA خود داری کنید. کرم های حاوی AHA (آلفا هیدروکسی اسید) تا یک هفته بعد از مصرف احتمال حساسیت به آفتاب و آفتاب سوختگی را زیاد می کند و ممکن است باعث ایجاد ملاسما و لک پوستی در پوست دچار آفتاب سوختگی شوند.
13- مصرف آب زیاد را فراموش نکنید. رساندن رطوبت از داخل بدن به پوست ضروری است. پوشیدن لباس پوشیده و استفاده از کلاه و ضدآفتاب را همیشه مدنظر قرار دهید.
آدرس مطب : اصفهان، خیابان بزرگمهر اول هشت بهشت غربی، مجتمع فدک، واحد 401
تلفن : 32665291 - 031